Tuesday, 7 June 2011

edited pictures !

assalamualaikum , hari ni aku nak share lah gamba , maleh punye pasal nak letak kat fb , aku upload la kat sini ,



tyme kat benteng yang dekat dengan TONG SAMPAH , berPOSING sebelum BALEKK !
ney punn , photographer nye is KHAIRUL MUHAMMAD AZEMI !
this is KHAIRUL MUHAMMAD AZEMI !
nampak sangat la plak aku pendek bila jalan kat sebelah si lonjong ney , em , naseb !
this is MEOR MUHAMMAD ARASH !
CEYHH , TANGKAP GAMBA IMA ,
me wif NURUL IZZATI !
AYYAD LARH !:))
ZATY LAHH WIF me !
pinjam cermin mate ayyad , thanks yaww !!
cermin kat food court , naseb takde orang ,
me wif zaty again ,
JIMMY !
AYYAD WIF JIMMY !
in ma room nak h kenduri lahh ,
selendang yang baruu je di amek ,
anak-anak sedare yang tersayang ! IMAN AND ILHAM !
IMAN bawak motor even tade lesen lagi !
iman and ilham ,
budak beria nak gi kenduri .
dekat rumah sape entah la , tumpang tangkap gamba ye ?
faten wif me , at stadium , tyme ade konsert !
kat rumah sedare at tasekk !
taj mahal malaysia !!
dengan adekku satu2nye !
dengan izzaty !
me wif ayyad !

sekian , salam .

jom belajar bahasa jawa !

assalamualaikum , aku nak ajak lah korang kan belajar bahasa jawa , sikit2 je la , aku pun tak pakar lagi ni ,

BAHASA JAWA .

dah makan ? - wes mangen ?
minta maaf -njalok ngapuro
awak cakap apa ? - koe ngomong opo ?
iyalah- hyoloh
saya nak cepat- aku arep endang
saya tidak sedih - aku ora sedih .
ada apa2 lagi -ono opo opo neh

ini je la dulu , nanti aku tambah lagi , sekian , salam .

sahabat ?

assalamualaikum , korang , korang , aku nak tanye pasal maksud sahabat . ade sesiapa yang boleh bagutahu , aku yakin yang setiap orang ade la pendapat yang berbeza . bagi aku la kan , sahabat adalah insan yang boleh kongsi segala senang dan susah bersama kita . bukan setakat senang je . tapi susah pun . then ,

CIRI CIRI SEORANG SAHABAT .

> setia - sentiasa bersama kita . berkongsi segala suka dan duka . tapi takde lah mengongkong .
>menghormati pandangan antara satu sama lain - jangan la rasa diri uh betul je . orang laen pun ade pendapat yang tersendiri .
> memahami antara satu sama lain .
> tidak membocorkan rahsia sahabatnye kepada orang laen .
> menyembunyikan keaibannya .
> menegur tatkala die melakukan keslahan .


sekarang ni pun da susah la nak cari sahabat sejati . kalau da dapat sahabat sejati tuh . janganlah sia-siakannya . sahabat adalah anugerah yang berharga . janganlah jadi BACKSTABBER ! sekian , salam .

Monday, 6 June 2011

about me , saqinah !

assalamualaikum , aku nak tulis gak pengalaman aku . one day , aku tengah berjalan-jalan . then , aku ternampak lah seorang budak ni , rase macam kenal je . tapi waktu tuh aku lupe sangat2 . die pun pandang gak , maybe la die pun kenal aku kan ? die datang , die tanya .' kamu ni hanisah ke ? ' aku pun balas je la . 'ya ' die tanye lagi . ' ingat kite tak ? kawan lame kamu time kat sekolah rendah dulu ?' punya lah penat aku fikir , sape plak minah ni . entah macam mana aku tercakap satu nama . then die senyum . aku sebenarnya rindu sgt2 kat name tuhh . tu yang tersebut , die cakap ' betul lah kite . tak sangka kamu ingat lagi kat kite . muka kamu tak berubah la dari dulu . ' aku senyum je la . ade la plak orang panggel suruh balek . aku pun salam lah ngn die and mintak nombor . since lepas tuh , kiteorang sentiasa contact .

to my beloved friend , i love you , jgn lupe kan aku !

ape itu cinta ?

assalamualaikum , hari ney la kan , aku rase macam nak tulis pasal CINTA ! entah la kenapa . bagi aku manarikk ! sebenarnye la kann , CINTA itu SUBJEKTIF , setiap orang ade definisi cinta yang tersendiri . bagi aku , cinta sejati adalah cinta kita terhadap Allah SWT . aku nak tanya ney . adakah kita semua sentiasa mengingati Allah , sesetengah insan hanya berani kata ' AKU CINTA ALLAH ' ! apakah kita semua melakukan segala perintahnya dan meninggalkan larangannya ? Aku mengaku la kan yang aku ni pun kengkadang lalai gak , tapi aku cuba lah untuk mengatasi kelemahan aku tuh . kita hanyalah insan biasa yang tidak terlepas drpd melakukan kesalahan .

then , aku ade bace artikel kat satu laman web ni , die ade menceritakan tentang cinta , tapi aku bagitahu pesanan je la , ' jika kau benar mencintai Allah , lakukanlah segala perintahnya , jika kau benar mencintai Rasulullah , jangan la kau sesekali melupakannya , janganlah kau hanya ingat apabila tibanya hari Maulidur Rasul . ' aku terfikir balik . kenapa kita sentiasa ingat insan lain tetapi tidak pada Allah ?

CINTA PADA INSAN LAIN ..

jatuh cinta merupakan satu perkara biasa , tetapi , apakah jika jatuh cinta , cinta itu akan kekal selamanya . cintailah seorang insan itu dengan sepenuh hati , tetapi jangan mencintai salah orang , cintailah insan yang boleh menjadi milikmu selama-lamanya .

ada artikel yang aku baca , dia cakap , ' cinta pada insan lain adalah perkara biasa , semua insan akan mengalami situasi seperti ini , hanya ketetapannya tidak kita ketahui , . ' ' salah satu definisi cinta ialah satu perasaan yang lahirnya daripada hati . bukan hanya mengikut nafsu , '

yes ! memang aku sokong , bile seorang lelaki nak memilih perempuan ni , mestilah tidak hanya memandang paras rupa . kerana paras rupa tidak semestinya memberi kebahagiaan .


one more thing , fikirlah , ' cinta yang benar-benar tulus dan ikhlas menjadikan seseorang itu lebih matang , berkeperibadian mulia dan beriman . jika sebaliknya berlaku , ianya bukanlah cinta yang sejati yang anda cari-cari selama ini .

mungkin ni je lah kowt . kalau da lagi , aku tambah kat other post . sekian . salam .

nurul husna , kawan terbaekk !

assalamualaikum , dgn penuh bangganya , aku nak ucapkan terima kasehh kat NURUL HUSNA ! kau lah sahabat terBAEKK ! aku sayang kau sangatsangat , kau da ajar aku macam2 , kau gak selalu nasihatkan aku , aku bersyukur dikurniakan sahabat seperti kau , syg , aku harap kau stay slamanye as my sahabat , kau da macam kakak aku taw tak ? stay cute , ya ? sekian , salam .

nama-nama terlarang dlm Islam ,

assalamualaikum , sekarang pulak , disebabkan teramat lahh bosan , aku carilah nama2 dlm ISLAM , so , aku terjumpa la plak nama2 terlarang , aku nak tahu gak maknenye ,


AbkamTidak celik, buta
AbiqahHamba yang lari dari tuannya
AfinahYang bodoh
AsyarPaling jahat
AsyirahYang tidak bersyukur atas nikmat
AmahHamba suruhan perempuan
BaghiahYang zalim, jahat
BahimahBinatang
BalidahYang bodoh, bebal
BakiahYang menangis, merengek
BaqarahLembu Betina
BatilahYang batil, tidak benar
DabbahBinatang
DahriyahYang mempercayai alam wujud dengan sendirinya
DahisyahGoncang, stress
DarakahKedudukan yang rendah
DaniyahYang lemah dan hina
Dami'ahYang mengalir air matanya
FasidahYang rosak, yang binasa
FasiqahYang jahat, si fasik
FasyilahGagal, kalah
FajirahYang jahat, yang berdosa
Faji'ahKecelakaan
GhafilahYang lalai, yang leka
GhailahKecelakaan, bencana
GhaibahHilang
GhasibahPerampas, perompak
GhamitahYang tidak mensyukuri nikmat
GhawiahYang sesat, yang mengikut hawa nafsu
HaqidahYang dengki
HasidahYang hasad
HazinahYang sedih
HuznKesedihan
KhabithahYang jahat, yang keji
Khali'ahYang tidak segan silu, mengikut hawa nafsu
Khati'ahYang bersalah, yang berdosa
KhasirahYang rugi
KhamrahArak
JariahHamba suruhan perempuan
JafiahYang tidak suka berkawan
KaibahYang sedih
KafirahYang kafir, yang ingkar
KamidahYang hiba, yang sangat berduka
KazibahPendusta, pembohong
LahabBara api
LaghiahSia-sia, tidak berfaedah
La'imahYang tercela
 
LainahYang terkutuk
LahifahYang sedih, menyesal dan dizalimi
MaridahYang menderhaka
MajinahYang bergurau senda tanpa perasaan malu
MajusiahAgama menyembah api atau matahari
MunafikahYang munafik
MusibahCelaka, bencana, kemalangan
NariahApi
NasyizahYang menderhaka dan melawan suami
NajisahYang najis dan kotor
QabihahYang buruk, hodoh
QatilahPembunuh
QasitahYang melampaui batasan dan menyeleweng dari kebenaran
QazurahKejahatan, perzinaan
RajimahYang direjam, yang dilaknat
Razi'ahKecelakaan, musibah
RazilahYang keji dan hina
SakitahYang jatuh, yang hina, yang jahat
SafilahYang rendah dan hina
SahiahYang pelupa
SakirahPemabuk
SyafihahYang bodoh
SyaridahYang diusir
SyaqiyahYang menderita
Syarrul BariyyahSejahat-jahat manusia
Syani'ahYang buruk
SyarisahYang buruk akhlak
SyatimahMaki hamun
SyariqahPencuri
TalifahYang rosak, yang binasa
TarbiyahYang papa kedana
TarikahAnak dara tua
TafihahKarut
TalihahYang tidak baik
YaisahYang berputus asa
YabisahYang kering, yang sedikit kebaikannya
WahinahPenakut
WaqihahYang kurang sopan dan malu
WasikhahYang kotor
WasyiahYang mengumpat, yang mengadu dombakan orang
WahimahYang lemah
WahiahYang lemah, yang jatuh, yang buruk
WajilahPenakut
WailahBencana, keburukan
Waqi'ahPertempuran dalam peperangan, umpatan
ZalijahKebinasaan
ZalilahYang hina
ZalimahYang zalim
ZaniyahPenzina, pelacur
ZufafahRacun pembunuh


moga di kalangan kita takde la namenye tergolong di dlm k0lum di ats , sekian , salam .