Monday, 6 June 2011

ape itu cinta ?

assalamualaikum , hari ney la kan , aku rase macam nak tulis pasal CINTA ! entah la kenapa . bagi aku manarikk ! sebenarnye la kann , CINTA itu SUBJEKTIF , setiap orang ade definisi cinta yang tersendiri . bagi aku , cinta sejati adalah cinta kita terhadap Allah SWT . aku nak tanya ney . adakah kita semua sentiasa mengingati Allah , sesetengah insan hanya berani kata ' AKU CINTA ALLAH ' ! apakah kita semua melakukan segala perintahnya dan meninggalkan larangannya ? Aku mengaku la kan yang aku ni pun kengkadang lalai gak , tapi aku cuba lah untuk mengatasi kelemahan aku tuh . kita hanyalah insan biasa yang tidak terlepas drpd melakukan kesalahan .

then , aku ade bace artikel kat satu laman web ni , die ade menceritakan tentang cinta , tapi aku bagitahu pesanan je la , ' jika kau benar mencintai Allah , lakukanlah segala perintahnya , jika kau benar mencintai Rasulullah , jangan la kau sesekali melupakannya , janganlah kau hanya ingat apabila tibanya hari Maulidur Rasul . ' aku terfikir balik . kenapa kita sentiasa ingat insan lain tetapi tidak pada Allah ?

CINTA PADA INSAN LAIN ..

jatuh cinta merupakan satu perkara biasa , tetapi , apakah jika jatuh cinta , cinta itu akan kekal selamanya . cintailah seorang insan itu dengan sepenuh hati , tetapi jangan mencintai salah orang , cintailah insan yang boleh menjadi milikmu selama-lamanya .

ada artikel yang aku baca , dia cakap , ' cinta pada insan lain adalah perkara biasa , semua insan akan mengalami situasi seperti ini , hanya ketetapannya tidak kita ketahui , . ' ' salah satu definisi cinta ialah satu perasaan yang lahirnya daripada hati . bukan hanya mengikut nafsu , '

yes ! memang aku sokong , bile seorang lelaki nak memilih perempuan ni , mestilah tidak hanya memandang paras rupa . kerana paras rupa tidak semestinya memberi kebahagiaan .


one more thing , fikirlah , ' cinta yang benar-benar tulus dan ikhlas menjadikan seseorang itu lebih matang , berkeperibadian mulia dan beriman . jika sebaliknya berlaku , ianya bukanlah cinta yang sejati yang anda cari-cari selama ini .

mungkin ni je lah kowt . kalau da lagi , aku tambah kat other post . sekian . salam .

No comments: